Aproximativ 390 metri patrați spații interioare și 3.400 metri patrați de spații exterioare au fost reabilitați în cartierul Episcopia Bihor, printr-un proiect transfrontalier, al cărui lider este Agenția de Management al Destinației din cadrul Consiliului Județean Bihor. „Suntem la finalul unui proiect ambițios și, din multe puncte de vedere, revoluționar, în județul Bihor. AMD Bihor a găsit parteneri în reprezentații mai multor confesiuni din Bihor; vorbim despre biserica ortodoxă, biserica reformată și biserica catolică. Am reușit să reabilităm niște clădiri sau chiar părți din anumite clădiri cu valoare istorică. La Biserica Reformată din Episcopia s-a reabilitat turnul-bastion, care s-a transformat într-o atracție turistică importantă pentru această zonă a orașului. S-a creat o grădină nouă, s-a reabilitat un alt corp de clădire și s-a creat, astfel, un centru de formare profesională”, a precizat președintele Pásztor Sándor, prezent, luni, la recepția lucrărilor.

Un Centru european pentru formare profesională

Aflată la prima experiență europeană, Parohia Reformată Epsicopia Bihor s-a dovedit un partener local de nădejde. Centrul indoor și outdoor din Episcopia este doar unul din cele șase ce urmează să fie create pentru formare, specializare și suport în industria turistică, ospitalitate, cultură și arii protejate. S-a reabilitat și restaurat o clădire, s-au creat săli de curs și ateliere de practică, s-a reabilitat turnul bisericii, s-au realizat amenajări peisagistice. „În interiorul Parohiei Reformate din Episcopia avem posibilitatea să folosim turnul sub aspect turistic în sensul că va fi accesibil celor care doresc să vadă panorama orașului. În clădirea în care a funcționat, demult, o școală bisericească avem intenția să promovăm diferite activități care să ofere posibilitatea celor interesați să afle mai multe despre cum au trăit bunicii și străbunicii noștri. Prin cursurile de somelier (20 locuri), peisagist-floricultor (10 locuri), ghid turistic (55 locuri), țesător manual (10 locuri) se va da șansa celor interesați să îmbine trecutul și viitorul în prezent. Aceasta este și trebuie să fie adevărata putere a comunității”, ne-a spus Szigeti Ferenc, preotul reformat. Printre partenerii locali ai AMD la crearea și dezvoltarea rețelei transfrontaliere turistice și meșteșugărești sunt Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Mănăstirea Izbuc, Parohia Reformată Epsicopia Bihor și Parohia Ortodoxă-Ioșia Nord. „Renovările realizate de partenerii noștri au impact foarte puternic din punct de vedere turistic, dar și asupra specializării forței de muncă. 1020 de persoane vor avea mai multe șanse să își găsească locuri de muncă, odată ce vor absolvi cursurile de formare în cadrul celor 6 centre. Se vor organiza târguri de promovare a produselor meșteșugărești precum și a locurilor de muncă, va exista o colaborare transfrontalieră în vederea creșterii activității destinațiilor turistice din Bihor”, a spus Szabó József, administratorul public al județului.

Valoarea totală a proiectului transfrontalier este 2,7 milioane euro. Lucrările (proiectare și execuție) realizate la Centrul Episcopia Bihor s-au derulat în perioada august 2019-iulie 2020, iar valoarea contractului a fost 1.563.035,19 lei cu TVA.

Mai multe poze: https://fortourbhhb.ro/galerie/

Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene și a Guvernului României.

Copyright © For Tour BHHB 2019